PALAMUT NASIL YAKALANIR

PALAMUT NASIL YAKALANIR
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Yasal uyarı olarak belirteyim 
Palamut-torik avcılığı
MADDE 19 – (1)
 Tüm karasularımızda, 1 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dâhil, her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasaktır. Ancak 15 - 31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı serbesttir.
MADDE 22 –
(1) Yazılı orkinos, gobene (tombik) ve uzun kanat orkinos (tulina) avcılığına ilişkin düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir.
a) Akıncı Burnu (36° 18.456' N - 35° 46.745' E) ile Ceyhan Nehrinin denizi döküldüğü yer (36° 34.101' N - 35° 33.385' E) arasında çekilen hattın kuzeyinde kalan İskenderun Körfezi hariç olmak üzere; Suriye sınırı ile Datça Yarımadası İskandil Burnu (36° 42.627' N - 27° 21.721' E) arasında kalan alanda, kıyıdan itibaren 6 millik mesafe dışında, yazılı orkinos, gobene (tombik), uzun kanat orkinos (tulina) avcılığı dönem boyunca serbesttir
(Harita-108).

boy ağırlık çizelgesinde YAZILIORKİNOS 45cm olarak verilmiş. !!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Söze ilk olarak palamut türü balıklar nerelerde olurlar ile başlıyalım !!?

Palamut türü balıklar büyümeye başladıkları ilk dönemler yani VANOS boyutunu kıyılara çok yakın yerlerde geçirirler, genelde 10 - 20 mt derinlik mesafesinden fazla açılmazlar, çoğunlukla dere ağızları ot - kum birleşim kenarları, iskelelerin yakın cevreleri, sabit tonozlu şamandıraların yakınları en çok tercih ettikleri yerlerdir, PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI  1   bahsetmiş olduğum takımla gezerken bu yerleri dikkate alarak dolaşmanızda fayda vardır.


Palamut türleri yavvrulukdan sıyrıldıkca iyi bir avcı olmaya başlarlar, bölgelerini tanıdıkca cesaretleri artar ve daha derin sulara açılmaya başlarlar ve kısa sürede anaçları bularak nerelerde durmaları gerekdiğini öğrenirler . bu yerlerin başlıcaları ise tepe başları, tepe uçları, çukur üstleri gibi yerler başlıcalarıdır, bu tür yerleri bölgenizde öğrenmenin en kestirme yollarından biriside Deniz Derinlik Haritaları TÜRKİYE  Haritalardan yerleri öğrenmeye çalışınız.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Örnek haritada Mavi renkli balık işaretleri olası palamutun yer işaretleridir, buraları haritada işaretledim koordinatlarını tek tek çıkarttım ve CPS'e yükledim.
Neden tepe üstleri palamuta cazip geliyor ? tepeler genelde küçük deniz canlıları için sığınma yeridir, bu küçük yemliklerin peşinde küçük yemlik balıklar oluşur, haliylede yemlik balığın peşindede bizim palamutlar durur, bu bir nevi zincirleme sistemdir.

Palamut sırtısında GPS + BALIKBULUCU  kullanım faydaları.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

üsdeki örenk haritada bilmediğim bölge için olası balık noktaları işaretleri var, bu noktaları gps yükledim ava başladığımda noktalar üzerinde seyir yaparak balık yakaladığım noktaların bölgesini tespit ederim !! av esnasında balık aldığım yerin tam noktasını oluşturmaya çalışırım ? bunu örneklemeyle anlatayım.
haritada P56 noktası yakınlarında balık yakaladım ? gps göre noktaya  400mt mesafede, balık oltaya yakalandığı ilk işim BALIKBULUCUYA  bakarım net kaç mt ? 58,4 yazıyor ; balığı aldıkdan sonra dönüp tekrar aynı noktadan geçmek için balıkbulucuda 58,4 derinliğe çıkar devam ederim, bu esnada GPS hazırda tutarım yeni nokta oluştur/işaretle pozisyonunda beklerim , eğer 58,4 seyrinde yine balık yakalarsam hemen GPS noktayı işaretletirim nokta isminide P56 yapıp kaydet dediğimde aynı isim var yenisi kaydetsinmi derse ok deyip yeni yeri işaretlemiş olurum,  böylece o bölgede balık yakaladığım P56isimli palamut noktam oluşmuş olur. altdaki haritada alanyadaki palamut noktalarımı görebilirsiniz.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

P56 noktasında avlandıkca balık bulucudan zemin hakkında bilgilenmeye başlarım!? tepe varmı? çukur varmı? yar başımıdır ? gibi verileri öğrenmeye başlarım.
P56 ya her gittiğimde nokta üstünde balık olmaz? ama burası ana noktadır  bu noktanın 500mt yarı çaplı etrafında bir yerlerde balığı arayıp bulmaya çalışırım, diyelim noktadan 300mt farklı yerde balık yakaladım !! hemen gps bakarım nokta hangi istikametde !! 300mt saat 9 istikametinde, balığı aldıkdan sonra 300mt mesafede aynı yönde seyir yaparak balığın olduğu yere en yakın noktadan geçmeye çalışırak takımı oralarda gezdiririm.
Haritada bölgenize ait bir çok nokta oluşturun gps yükleyin balık aldığınız noktaları tespit edip boş olannları silin, böylelikle elinizde net balık yakalama noktaları oluşacakdır, çeşitli etkenlerle noktalarda balık olmayabilir ama bölgenizde 6 ad noktanız varsa 1 veya 2 sinde muhakkak balığı bulacaksınızdır.

HAVA KOŞULLARINDA TAKIM SEÇİMİ NASIL OLMALI ?
Palamut ve türleri balıklar genelde yüzeyden 15 ile 30 mt aralığındaki mesafelerde dururlar, kullanacağımız takım ile bu mesafeden görünüp balığın yakalanmasını sağlayacağız.
Hava şartları sırtıda epeyce önem taşır !! Başlıca etken rüzgardır, palamut türü balıkları en sevdiği hava POYRAZ - YILDIZPOYRAZ - YILDIZ  yönlü rüzgarlar denizde oksijeni yükselttiğinden palamut için çoşduğu zaman olur, bunun detaylarını SÜRÜTME  TEKNİĞİ  yazısında görebilirsiniz.

Hava durumuna göre takımın seçimini nasıl yapmalıyız !!?

Güneşli sert poyraz yönlü rüzgar var, denizde beyaz köpükler oluşuyorsa 
Bulutlu sert poyraz yönlü rüzgar var, denizde beyaz köpükler oluşuyorsa 
SARI + PORTAKALİSARI renkli takım tercih etmeliyiz ; takım yapımlarına bakınız :
PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI  1    +   PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI 2
SİMLİ veya bEYAZ  renkli sahteler köpük içerisinde görünmezler.
sert havalarda 12 - 14 cm lik sahte ahtapotlu takımı tercih ediniz !!?
dalgalı sert havalarda yemin görünebilmesi için büyük boyutlu kullanırsanız dalga içinde daha kolay göründüğünden balık avlama şansınızı artıracaksınız.

Güneşli sakin çırpıntılı deniz
Bulutlu fakat aydınlık çırpıntılı deniz ortamlarında,
SİMLİ + SARI veya SİMLİ + PORTAKALİ renkli takımları tercih etmeliyiz !!
Güneşli ve bulutlu açık havalarda 9 - 10 cm büyüklüğündeki sahteler ışığın yansıtmasıyla daha büyük ve net görünecekdir, buda balık yakalama şansınızı arttıracakdır.

Burda bir konuyu aydınlatmakda fayda var !! ülke denizlerimize göre takım seçiminide göz önünde bulundurmakda fayda var,  AKDENİZ de görünme mesafesi daha uzundur fakat marmarada daha kısadır, sizde bulunduğunuz yere göre takım seçiminizi yapmalısınız, yaz - kış dönemlerinide göz önünde bulundurun.
Bazı dönemlerde her şey tamam olur fakat balık yakalayamaz veya az yakalarsınız !? bu durumda yapmanız gereken, yakaladığınız balığın karnındaki yeme bakınız, özellikle karides/ gril türü yem çok olduğunda takım rengini ve boyutunu buna göre ayarlayınız derim.
PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI  1  burdaki pipetli çubukda rengi görebilirsiniz, böyle bir takım yapıp kenara koyun derim.


 BALIK YAKALAYALIM
Noktaları yaptık takımı yaptık ve seçtik şimdide balık yakalayalım. :))
Burda göz önünde bulunduracağımız bir hususda balık davranışlarıdır !! palamut türü yemine havalanıpda çoşduysa ortalık şakırtı gidiyorsa balığı yakalama şansınız azdır, bu tür çoşkulu balık kolay sahte yeme atlamaz!!? bu durumda fazlada üzülmeyin derim.

Palamut ve türleri en iyi av zamanını sabah şafakla birlikde verirler, burda dikkat edeceğiniz BALIK  AV  SAATLERİ    gün ve saatler uygunsa sabah palamut avı en iyi zamandır. Şafak sökerken merada olmalısınız ilk tan ağırtısıyla takımı salmış ve gezmeye başlamalısınız.

Av başlamadan önce yapmanız gerekenler.
Kayıkda takımı çektiğiniz yere tarafa 30-40 cm uzunlundaki parakete lastiğinden çakıp sabitleyiniz, takımı çekerken gelen köstekleri sırası ile bu lastiğe takarsanız takımın karışma riskini ortadan kaldırırsınız, bunu yapmayı ihmal etmeyiniz büyük kolaylıkdır.
Parmaksız deri eldiven kullanın her ne kadar 150 mm el misinasıda olsa takım dolduğunda misina elinize oturup epeyce canınızı acıtacakdır.
İşaret parmaklarınız ve serçe parmaklarınıza flaster sarınız, takımın ana bedeni daha ince olduğundan çekerken misina kesmesini ve takıma daha iyi müdahale etmenize yardımcı olacakdır.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us eczanaelerde 5mt halinde satılıyor, mutlaka SARI olanı alın, beyaz kayıyor.

Takımların leğende olması atılması, eldiven ve flasteri en iyi görebileceğiniz videoyu rauf abi ile çıkdığım palamut avından görüntülerde izleyebilirsiniz.



PALAMUT AVINDA HIZ !!
Palamut ve türleri hızlı balıklardır,bu nedenle hızımızı ayarlamakda fayda var.
Küçük palamut avlarken ekseri hızımız 5-7 km civarında olmalıdır.
Büyük palamut avında ise 8 - 12 km olmalıdır, ava sabah erken saatlerde 8-9 km ile başlayın alaca karanlıkda takımı görmesi zor olur, hava aydınlandıkca hızınızı arttırırsınız, 11 -13 km  hıza çıkdığınızda palamutun büyük boyunu almaya başlarsınız, bu hızda giderken orta boy palamutlar takıma atlarlar çoğu kere ıskalarlar balık var diye hızı düşürmeyiniz devam edin etrafda büyükler vardır hareketi gördümü kıskanıp takıma yapışacakdır :)))
Çok nadir dönemlerde düşük hızda balık yakalarsınız!! genelde sakin havada yem etrafa dağılmışdır toplu olmadığından palamutda dağınık durur, bunu nasıl anlarsınız ? balık yakaladınız hız düşdü balığı aldıkdan sonra takımı salarken takıma balık bindi daha yol bile vermediniz, hemen dümeni bir tarafa kırın geniş bir daire çizmeye başlayın hız aynı kalsın balık aldıkca bile hızı değiştirmeyin o düşük hızda geniş daire çizerek dönüp balığı toplamaya çalışın.

İNCE TAKIM AVCI OLUR  - KALIN TAKIM ÇOK BALIK  YAKALAR

İnce takım avcı olur tüm balıkcıların temel görüşlerindendir, doğruda hangi avda avcı olur !? bunu palamut avı için söylemek yanlışdır ?  yaptığımız işlem SIRTI ÇAPARİ veya SEYİRTME amacımız ne ? takımı suyun üstünde sekerek getirmek o zaman şöyle düşünün kalın misina su tutduğundan dolayı hızlı gidersek suyun üstünde daha iyi gelmezmi ? ince olduğundaysa suyu yaracağından devamlı dalaga içersine gömülmezmi ?  Bu hesaplamayı iyi düşünmeniz gerekir ki takımlarım hep kalın ebatlıdır, suyun üstünde yüzmeyi kolaylaştırıyorum. kalın takımı balık görmezmi HAYIR göremez - görsede pervane suyu içersinde bir oluşum olarak algılar ve ortam içersindeki yeme bakar. İşde burdada tekne hızı devreye girer bu ayarlamarı av esnasında duruma göre siz yapacaksınız.

SAKİN HAVADA AVLANMAK
Sabah balığa çıkdık sakin rüzgarsız bir gün, pekde sevmediğim hava durumudur, palamut noktalarımıza doğru yol alıyoruz, bu tür havalarda genelde deniz üstünde yol veya dere şeklinde kanal gibi diğer yerlere göre daha sakin su yapısı görürsünüz kıyıdan açığa veya kıyıya paralel işde bu yerler akıntıların çakışma yerleridir, rüzgar olmadığından gözle görülebilecek ayrımlı yerlerdir,  gps kayıtlı noktaların yakınlarındaki bu yerlere yanaşın ama sakın olaki içerisinde seyir yapmayın ilk önce sağında gidin epeyce yol aldınız balık yok dönün öbür tarafına geçin solundan seyir yapın,.
bu durgun alanda akıntıların çarpışmasından dolayı daha kuvvetli akıntı koridoru oluşmakdadır, bu koridora düşen ufak yemlik balıklar kolay içersinden çıkamazlar epeyce sürüklenirler, işde bunu bilen palamut daha sakin alanda DURUR BU MEVKİYİ GÖZLEMLER.  sizlerde onu avlamak için kenar tarafında seyir yapacaksınız.
Bu kanal yapısı ekseri kıyıya doğru gelir ve orada bir anda geniş bir alan oluşturur GÖL misali olur, kanalın yanından geldiğinizde bu göl gibi yerin tam ortasına hareket ediniz, palamut göl yerin ortalarında durur !! kanal içerisinden gelen yemlikleri burada karşılar.
Resimden bu oluşumu daha net göreceksiniz.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bu tür yerlere geldiğinizde MARTI ve KARABATAK'ların durduğunu görürsünüz !? neden acaba!!
Kanal da bir başka oluşumda dipden kabarmış olan çöplerdir !! bu çöplerin alt taraflarına yavru ve yemlik balıklar sığınma yaparlar, bunu bilen palamutda çöp yakınlarında fırsat kollar ve avlanmaya çalışır, yapmanız gereken dikkatlice çöpe yakın giderek palamutun takıma atlamasını sağlamakdır.
'' DİKKAT '' Takıma çöp poşet takılırsa balık alamazsınız, kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

TAKIMIN ÇALIŞTIRILMAK
Palamut avında avlanmanın en güzel şekli balığın singin avlandığı esnadadır ?
Sinik avlanmasındaki kastım su üstünde kendini göstermez yem yüzeye yakın yerdedir, bu durumda en güzel verimi aldığınız dönem olacakdır.
Şimdi bir yanlış kanı daha var, balık tek tük atlıyor yem kovalıyor aman üstüne gitme etrafından dolaş takımı oraya denk getir !!? nasıl olacaksa ? oluyorda balık alabiliyormusunuz ? veya ne kadar alıyorsunuz?
Şunu bilmenizde fayda var, tekne ile seyir halindeyken küçük yemlik balıklar çoğu zaman bizden kaçamazlar, kaçsalar fazla uzaklaşamazlar vede bizim pervane sularının girdabına düşerler !!
biz yemi bozduğumuzda yakın yerinde palamut vardır ve avlanıyordur ve önümüzde bu görüntüdedir.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us  biz yemi bozduğumuzda arka tarafda nelerin olduğunu bilen palamut hemen yerini almaya başlar ve teknenin arkasına geçerek pozisyon alır.

bu şekilde oluşurlar.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Pervane sularından sersemlemiş yemler daha yönünü bulamadan palamut tarafından avlanırlar, işin can alıcı noktasıda burada başlıyor !!? 
Önümüzde balığı gördük oynaşıyor, tam üstüne sürün , zaten hemen batıp sinecekdir veya böyle görünecekdir, burada sırtı takımını silkelemenin önemi ortaya çıkıyor !! 
TAKIMI SİLKELEME ŞEKLİNİZ YEMLİK BALIK GÖRÜNTÜSÜ VERİYORSA PALAMUT TAKIMINIZDADIR.
[ Amatör ve işi bilmeyen prof arkadaşlar bu yazıyı okuyarak palamutun ne yaptığını öğrendiniz, siz siz olun palamut avlayan kayığın tam arkasından gitmeyin; avlanmasını engellemeyin. Yan yana gidin faydası ve balık yakalama şansınız daha fazla olacakdır. ] (Uyardığım halde inatla yapanlar tarafımdan epeyce küfür yemişlerdir )

DİPLİ TAKIM KULLANMAK
Palamut avında bazı dönemlerde takımı dipli çekmemiz gerekiyor !!? 
1. en önemli zamanı günlük balık av saatlerinde bulunan 1. saatin akşama geldiği günlerde (sabahları zaman vermediği gün, örnek MART 22 Sİ = 1. SAAT = 21:16 - 01:47 ) BU GÜN SABAH AVA ÇIKDIĞINIZDA TAKIMI DİPLİ ÇEKİN.
Bu dönemlerde TERMOKLİN SUYU  aşağıda oluyor !!?  buraya bakarak termoklini anlayabilirsiniz :  SÜRÜTME  TEKNİĞİ
2. saat gün doğru ama balık alamıyorsunuz!! hava şartları rüzgar poyraz !? burda devreye ters akıntı giriyor, sular lodostur buda balığın yüzeyde yemlenmesine engel olur çünkü yemlik balıkda kabarmıyordur.
dipli takım yapımı için bakınız : PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI 2


Balığı yakaladınız anda hemen yol kesmeyin, unutmayınki takımda 15-20 köstek var takımla en fazla şekilde balık alamaya çalışın, yola devam edin ama silkelemek yerine takımı süzdürün ileri geri şeklinde süzdürme yapın diğer kösteklerinde dolmasını sağlayın, videonun ortalarına doğru böyle bir pozisyon var hareketlerime bakın, av esnasında sizde uygulayın.



Palamut avı için yapılması gereken bir hususda takımı kullanan arkadaş ayakda olacak ve etrafı kolaçan edecek, atlayan balık, çöp birikintisi, kanal su gibi denizdeki oluşumları gözleyerek anında müdahalelerle avın verimini en üst düzeye çıkartmalıdır.
Palamut avında genelde yapılan bir başka hatada şudur, takıma balık bindimi hemen gaz kesip motoru boşa almak !!  bunun ne sakıncası var !!
1. si palamut yakalandığı zaman panikledimi dipleme ye başlar oradan onu çekmek epeyce işinizi zorlaştırır. 
2.si palamut balığının ağzındaki deri bölgeleri etsizdir iğne girdiği anda hemen bolarır genişler, kayığı boşa aldığınızda iğneyi çok çabuk ağzından atacakdır, ben motoru boşa almadığım halde iğneden boşalmayı en aza indirmek amacıyla büyük boy iğne kullanırım,  PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI 2   bahsettiğim büyük iğne oluşturma sebebim budur.
3. sü diyelimki 1-2 balık aldınız boşa almadan devam edersiniz takımı çekersiniz balığı alırsınız tam bu esnada başka bir sürür üstüne gelmişinizdir hop takıma balık vurur.
Bu durum videoda oluşuyor bakınız.


Büyük boy takımla av yaptığınızda takımın full dolduğu olacakdır, burada yapmanız gerekenlerden en önemlisi gazı çok fazla düşürmeyiniz, korkmayın paniklemeyin, köstekleriniz 1 kulaç uzunluğnda balık gezinebiliyor bu nedenle ana bedene çok fazla yüklenemiyor, yola devam ettiğinizden dipleyemiyor, hakimiyet tamamen sizde balıkda değil,  bu durumlarda dümeni hafifce basarak geniş bir daire çizerek takımı çekmeye devam edip balıkları içeri alın.

Takıma balık atladı, yola devam ederk çekmeye başladınız, gelen köstek ana bedene sarılmış veya kendinde sarılıp karışmış olabilir, bu tür oluşumları açıp düzeltmenin en iyi yolu takımda balık varkendir, gelen kösteği düzeltip iğneyi arkadaki lastiğe takın balığı alana kadar bu işlemi yapın,  düzeltmeden alırsanız ne olur !?? takımın ortası veya sonlarına doğru bir yerlerde karışıklık gidermeye uğraşıyorsunuz !! 3-5 ad veya büyük bir toriğin takıma bindiğini düşünün !!!  PALAMUT ÇAPARİ SIRTI OLTA TAKIMI YAPIMI  1   remziyele avda başıma geleni anlatmışdım ::(((

Son videoda bir çok detayları göreceksiniz.



Kayıkda 2 kişisiniz ve takım siz çekiyorsunuz, karışık yer geldi yanınızdaki arkadaşa hiçbir suretde takıma müdahale ettirmeyin , ancak o yeri siz çekerek onun önüne doğru götürün bırakın, şimdi şunu düşünün karışık yere elini sokdu bu esnada büyük bir balık takıma atladı ve siz takımı elinizden attınız !! ya arkadaşınız !!? düşünmek bile istemiyorum,   evet arkadaşınız iyi niyetle yardım etmeye çalışıyor ama siz onu tehlikeye atmış olursunuz.  bu nedenle takımı kim kullanıyorsa kaptan odur ve onun sözü geçer.

Balık avı sonlandırdınız artık takımı toplama zamanı geldi !! gazı keserek rolantiye kadar düşürünüz ve boş takımı çekip dolanmış köstekleri düzeltin ve tekrar salın, sonrasında takım leğeninize sağarak yerleştirin, daha öncede bahsettiğim gibi takım uzun her halükarda gam oluşuyor bunu gidermenin en iyi yolu budur.

takımı topladıkdan sonra ise evinize yemeklik balığınızı ayıklayın derim deniz suyuyla yıkanmış balık farklıdır, benim MİÇOM Halil İbo bu işi iyi yapıyor valla :)))
Miçomla balık maceralarımız çokdur, teşekkürler Halil.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


BİLDİĞİNİZİ PAYLAŞIN ÖĞRETİN
Arkadaşlar bu yazımı  epeydir  düşünüyordum ama bir türlü karar veremiyordum.

Bloğumda olta balıkcılığı üzerine bir çok konu ve video ile sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum, özellikle video görsellerde diğer ülkelerin olta balıkcılığına verdikleri önem ve değer bu yazıyı yapmama en büyük etkendir.

Malesefki balıkcılık camiamızda bir yanlış düşünce var ; aman kimseye söyleme, sakınha gösterme, aman öğrenmesinler NİYE !!? ANLAMIŞ DEĞİLİM.

Neden saklarız ki ? doğruyu göstermek öğretmek bize ne kaybettirir, ne kazandırır ?

Özellikle oltacı ustalara seslenmek istiyorum, dünya genelinde  Endüstriyel balıkcılık sektörüne baskılar oluşmaya başladı ve sorgulanıyorlar, öğrenebildiğim kadarı ile bir çok balıkcılık sektörü olan ülkede büyük ağ balıkcılığına kısıtlamalar ve yasaklar getirilmekdedir, dileğim odurki ülkemizdede bir an önce bu tür yaptırımlar fazlalaşır. Gırgırlara getirilen 24mt yasağından sonra kıyılarda yemlik balık kalması ile Palamutun göç edenlerin de %10 luk kısmının kaldığını düşünüyorum,  bu öngörülerim ile olta balıkcılığının dahada önem kazanacağını düşünüyorum, olatacı arkadaşlar balık yakalayıp para kazandıkca bölgelerine daha çok sahip olacaklarını düşünüyorum, bu nedenlede usta oltacıların bildikleri uzmanlık konularını anlatmalarını istiyorum, her şey bir yana usta çırak ilişkisinde olan bilgiler körelip yok olmadan ileriki kuşaklara aktarılmalıdır diyorum.

Her şey bir tarafa Dinimiz emridir, bildiğini öğret diyor.
Halen niye saklarız anlıyamıyorum. 


Bildiğimi sizlerle paylaşarak faydalı olabildiysem ne mutlu bana, RASTGELE.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Yorum Gönder

 

Copyright © Kültür Sanat Blog | Powered by Blogger | Template by 54BLOGGER | Fixed by Free Blogger Templates